SES115

SES115 Tunel aerodinamic

Stand tunel aerodinamic

Echipamentul educational este destinat efectuarii de incercari pe modele privind fenomenele complexe din ingineria vantului. Incercările in tunelul aerodinamic pot fi efectuate atat pe modele de structuri din domeniul constructiilor, cat si pe modele aeronautice, sau pe modele de masini hidraulice, tinand seama de criteriile de similitudine geometrica, cinematica si dinamica dintre model si prototip.

Modelul care urmează a fi studiat in tunelul aerodinamic este amplasat in zona experimentala, intr-o poziție mentinuta fixa pe parcursul unui set de masuratori. Cu ajutorul ventilatorului amplasat în partea aval a tunelului este creat un curent de aer cu o valoare prestabilita a vitezei in sectiunea transversala a zonei experimentale.

Standul Tunel aerodinamic permite efectuarea de determinari experimentale aferente principalelor tipuri de incercari din ingineria vantului si din aerodinamica industriala, ca de exemplu: masurarea presiunilor si determinarea repartitiei de presiuni locale, masurarea vitezelor si determinarea repartitiei de viteze, masurarea fortelor datorate vitezei aerului ce acționează pe model si momentele aferente lor, investigarea diferitelor regimuri de functionare (diferite viteze ale curentului de aer din zona experimentală) functie de turatia ventilatorului.